home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
 alle workshops
 

onze workshops
Genetic Choir workshops staan open voor iedereen. Wees voorbereid om intensief te werken, maar maak je geen zorgen over je ervaringsniveau - er zijn geen specifieke vocale vaardigheden vereist om deel te nemen.


 


In Genetic Choir workshops wordt ter plekke muziek gemaakt. Alle muzikale stijlen en soorten geluiden zijn welkom om onderdeel te worden van de instant composities die we maken. Maar als alles mogelijk is, hoe kies je dan waar je voor wil gaan? En hoe doe je dat samen, zonder overleg vooraf en dan ook nog zo dat de muziek wel degelijk hout snijdt?

Elke deelnemer wordt uitgedaagd in zijn/haar veronderstellingen over het maken van muziek en de mogelijkheden van zijn eigen stem, en verlaat doorgaans onze workshops verrijkt, moe en voldaan. De workshops zijn tevens laboratorium en work-out space voor het ensemble zelf en we delen het werk graag met je!

---

PRAKTISCHE INFORMATIE

Aankomende workshops die door ons worden georganiseerd zijn het gemakkelijkst te vinden via de AGENDA.

Om je voor een workshop op te geven: Gebruik de knop bij de betreffende workshop op de agenda pagina.

Helemaal beneden aan deze pagina kun je alle soorten workshops zien die door het Genetic Choir worden aangeboden. Als een bepaalde workshop je interesse heeft en deze niet in de nabije toekomst is gepland, kun je altijd contact met ons opnemen om te zien of deze in jouw stad kan worden georganiseerd.

---

INHOUD VAN DE WORKSHOPS

Hoewel elke workshop een andere focus of thema heeft, behandelen Genetic Choir workshops doorgaans de volgende aspecten van improvisatie, door middel van vocale en fysieke oefeningen:

Stem werk
- vrijheid, resonantie, gemak, impact en helderheid vinden in je stem
- onderzoeken van gebruikelijke (tonen, ritmes) en meer ongebruikelijke aspecten van zang training (zoals klank texturen en zogenoemde 'extended voice' technieken)
- je stem beschikbaar maken voor verhaal, betekenis en emotie

Instant Composition training & Zwerm principes voor het zingen/componeren met elkaar
- Geef je over (laat je wil/ego je beslissingen niet bepalen)
- Eén ding (verdiep je materiaal - ‘work it’)
- Lagen van muziek / Jungle of sound (vind je plek door sterke relaties te vinden!)
- Kwaliteit van luisteren (open aandacht)
- Kwaliteit van betrokkenheid (wees één met de golf :)  )
- Stilte en timing (begrijp stilte)

Elke stijl, elke ervaringsgraad, elke achtergrond
In de meeste workshops is elke graad van ervaring welkom, net als alle stijlen en achtergronden in muziek. Het concept waar we mee werken is dat de kwaliteit van de muziek niet zal afhangen van de virtuoze vaardigheden van het individu - hoewel die zeer welkom zijn - maar van je vermogen om te luisteren en zowel sensitief als vol zelfvertrouwen deel te nemen aan het compositieproces van de zwerm.

Alle patronen en kleuren van muziek kunnen voortkomen uit deze benadering, er zijn geen grenzen in muzikale stijl, hoeveelheid solo versus groepszang of aard van de composities - van contemplatief en subtiel tot wild, melodisch, polyritmisch, kakofonisch of lyrisch - alles is mogelijk. Het Genetic Choir is een ecosysteem waarin veel wezens kunnen leven. Het heeft zangers nodig die hun ego kunnen thuislaten, en tegelijktertijd met bravoure beslissingen durven nemen.

Genetic Choir training is geïnspireerd op de stem- en improvisatiekennis van talrijke (internationale) leraren en performers. We combineren dit met aikido principes en hedendaagse kennis over zwermintelligentie. Kom eens proeven!


CITATEN DEELNEMERS

Peter (workshop in Arnhem):
Ik ben nog steeds onder de indruk van het effect dat je workshop op mij had. Het hielp me om opnieuw in contact te komen met een deel van wie ik ben dat ik de afgelopen jaren heb gemist, en dat was precies wat ik zocht. En de warmte en openheid van de groep maakte elke ontdekking tot een geschenk dat ik altijd zal koesteren. Echt inspirerend en rustgevend voor de ziel ... het was alsof ik thuiskwam. Nogmaals bedankt.
 
Milena (workshop in Praag):
“Enkele dagen na onze workshop in Praag realiseerde ik me dat wat ik eruit haalde echt verschilt van wat ik dacht dat ik nodig had of verwachtte. Ik verwachtte mijn perspectief te veranderen, te spelen, plezier te hebben, lichtheid van zijn te ervaren. En ja, dat vond ik ook, maar hier is wat ik onverwacht óók vond: structurele duidelijkheid van improvisatie.

Ik vind je manier van uitleggen van technieken en spreken over improvisatie echt onthullend. Ik leerde in enkele oefeningen die we deden om te begrijpen waar ik ben, wat de "plaats" is, wanneer er een overgang of verandering is, om te herkennen wat er gaat komen en erop te reageren. Ook in reflecties gaf je ons de opdracht om niet emotioneel of speculatief over improvisaties te praten (over wat we beter hadden kunnen doen, enz.) Maar om er structureel over na te denken. En dit was wat ik nodig had. Om te weten waar ik op dit moment ben, om te begrijpen, dat improvisatie niet vaag, onbepaald, maar duidelijk is, dat er "plaatsen" en veranderingen zijn, "plaatsen" in de muziek die dicht bij vorige liggen of echt ver, dat we ze zonder frustratie kunnen verlaten en de oude of de nieuwe onverwachte met vreugde (terug) kunnen vinden. Heel erg bedankt voor de workshop!

 
Mary (workshop in Amsterdam):
"Ik vond het puur kikken zaterdag, zoals je vanaf het begin zorgde dat het veilig was voor iedereen en je professionaliteit die uit al de oefeningen sprak. Ik heb genoten van alles, de momenten die er iets ontstaat met de ander(en) zijn voor mij ook een soort stilte momenten in de zin van "wauw" ik beleef dit samen met anderen, ik maak er deel van uit. Kortom een workshop die smaakt naar meer. groet!"
 
Claudia (workshop in Hannover):
"Beste Thomas, bedankt voor het inspirerende weekend! Afgezien van de geweldige ervaring van het zingen van volledig vrije muziek in het ensemble, was ik erg onder de indruk van hoe gevoelig en nauwkeurig je observeert en hoe onvermoeibaar constructief en alert je dingen terug kunt geven na elk "nummer".

Ik heb op veel manieren van de workshop geprofiteerd. Je als leraar te kunnen observeren geeft me impulsen voor mijn eigen werk met andere muzikanten, muziekstudenten, mensen. Het feit dat alles wat door de deelnemers wordt geproduceerd gerechtvaardigd is en muzikaal logisch kan zijn (als de anderen dienovereenkomstig reageren) is een ongelofelijke ervaring. Alles is mogelijk: de keel schrapen, hoesten, mopperen, lachen, janken, zingen, citeren, improviseren, fluisteren ... de hele wereld van geluiden en zingen in al zijn dynamische facetten die de menselijke stem rijjk is. En dit alles wordt muziek wanneer de koorzangers samen een "lied" improviseren en een eenheid worden als een vocaal organisme. Ik heb nog nooit zulke geluiden geproduceerd.

Als jazz-zangeres ben ik getraind om te improviseren, althans in de klassieke jazz-zin: scatteren over bepaalde akkoordsequenties. Jouw manier van werken dringt echter veel meer door tot de kern van muzikale improvisatie en communicatie met elkaar in een ensemble.

Dank voor deze nieuwe perspectieven en ervaringen! Het was héél erg leuk :-) "