home | projecten | workshops | agenda | blog | over ons        ENGLISH > 

 
Stem&Luister
Ontmoetingen voorbij de Taal
 
Het is een kunst om op betekenisvolle manier tijd met elkaar door te brengen als de grip op woorden vervaagd. Met dit project brengt het Genetic Choir mensen in de langdurige zorg dichter bij elkaar.

 

Familie van mensen met dementie weet het als geen ander: het wordt steeds moeilijker om contact te maken. Gewoon met elkaar praten lukt vaak niet meer. Misschien lukt bijzonder met elkaar zingen dan wél...?

Dit is de vraag die het Genetic Choir zich vijf jaar geleden stelde met het pionierende project Huis van Lied en Geluid. Daaruit voortgekomen is Stem&Luister, een langdurig project en werkwijze om betekenisvol contact te maken met mensen bij wie het contact maken met woorden niet (meer) werkt zoals we dat gewend zijn.

Wil je als improviserende zanger meedoen aan dit project in Amsterdam? Lees hier hoe het in zijn werk gaat.

Op deze pagina vind je verder meer informatie over ons project, kun je een filmpje bekijken en lezen of Stem & Luister past bij jouw zorginstelling. Ook hebben we een E-book over ons project gemaakt, deze kun je odneraan deze pagina downloaden. 


 
 

'Mevrouw Lopez loopt veel rond. Het voelt alsof ze een uitweg zoekt, omdat ze altijd gesloten deuren probeert te openen. Vandaag was ze weer in de gang, probeerde een deur te openen en schreeuwde. Ik vond wat ze deed eigenlijk best ritmisch, dus ging ik naar haar toe en begon te praten en te zingen. Snel daarna voelde ik dat ze vertrouwen in mij begon te krijgen. Ze hield mijn hand vast en we liepen rond om enkele gesloten deuren en andere hoekjes te verkennen. Daarna kon ik haar overtuigen om in een comfortabele stoel te gaan zitten, vlakbij de anderen in de woonkamer. We zongen een tijdje voor haar en voor iedereen, toen viel ze in slaap. Ons lied veranderde in een slaapliedje. '
Yankı Bıçakçı, Genetic Choir zanger

 
 
 
 

Wat is Stem & Luister?
In samenwerking met verpleeghuis Het Flevohuis in Amsterdam loopt nu al enkele jaren een zorgvuldig vormgegeven kunst/zorg project van het Genetic Choir.

Eens per week betreden zangers de gedeelde huiskamers tijdens de middag. De bewoners zijn mensen in de laatste fase van hun leven, vaak met voortgeschreden dementie of andere aandoeningen. Voorzichtig improviserend zoeken de zangers naar de beste manier om de bewoners te prikkelen en contact te maken. Sommige bewoners hebben daar geen zin in. En dat hoeft ook niet. Maar vaak is de reactie verrassend goed. Bewoners komen uit hun sluimer en maken oogcontact. Een voormalig muzikant maakt ritmische geluiden met zijn keel. Een vrouw zingt een slaapliedje mee. Een hele tafel van bewoners en Genetic Choir leden zingt een scheepslied, begeleid door geluiden van de zee! Soms maken bewoners en zangers samen zomaar geluiden, wakker en creatief. Bewoners die eerst geen zin hadden schuiven even later nieuwsgierig aan en doen mee. Of genieten wegdromend van de muzikale klanken. Iedere sessie geeft een ander resultaat.

Met Stem & Luister willen wij bewoners en cliënten van zorginstellingen, hun familie, vrijwilligers en verzorgenden dichter bij elkaar brengen. We werken direct met de bewoners en geven trainingen aan vrijwilligers, mantelzorgers en personeel rondom betekenisvol contact maken in het moment.

 
 

'Je zag dat er iets gebeurde voorbij het echt grijpbare, puur door de sfeer en de zang. De bewoner die ik anders altijd ineengedoken zie zitten en waar ik veel moeite moet doen haar fysiek tot iets te bewegen, richtte zich als het ware van binnenuit op, was opeens wakker en aanwezig. '
Jacqueline Hirschfeld, fysiotherapeut

 
 
Stem&Luister project Genetic Choir - singer and resident
 
 

Hoe zou het in ons huis werken?
Het Genetic Choir biedt drie trajecten aan die gezamelijk een blijvend effect waarborgen voor de organisatie waar je voor werkt. We maken samen een plan dat past bij de specifieke vragen en behoeften van de instelling. We kunnen daarnaast helpen om de juiste fondsen te vinden om dit traject mogelijk te maken.

 • Wekelijks bezoek van zangers en Stem&Luister introductie workshop voor personeel
  Onze professionele groep zangers bezoekt wekelijks de bewoners. Ondertussen zorgen we ervoor dat het personeel een basis workshop krijgt, zodat men de voordelen begrijpt en de werkwijze ondersteunt.  
   
 • Training in de Stem&Luister methode op alle functieniveaus
  We bieden regelmatige trainingen aan voor alle medewerkers. Dat kan zowel per team, als ook in gemengde groepen, zoals verpleging en artsen/behandelaars met elkaar. Juist deze inclusieve manier van trainen met alle mensen die bij de zorg voor de bewoners betrokken zijn, zorgt voor draagvlak en plezier en een open sfeer op de woonafdelingen zodra onze werkwijze langzaamaan raakt ingeburgerd. Dit traject is inclusief coachingsessies door de Genetic Choir zangers op de afdelingen terwijl de medewerkers de methode actief bij hun werkzaamheden toepassen.
   
 • Bouw aan een duurzame vrijwilligersgroep
  Met behulp van zowel de bestaande vrijwilligers als ons eigen netwerk van stem- en improvisatie liefhebbers creëren we een groep die zich op langere termijn aan deze methode wil verbinden. De vrijwilligersgroep krijgt maandelijkse workshops en gaat samen met Genetic Choir zangers improviseren met de bewoners. Door regelmatige coaching kan deze groep na verloop van tijd het werk van de professionele zangers overnemen, waardoor de Stem & Luister aanpak duurzaam aanwezig blijft in de organisatie.
   
Wil je meer informatie over deze mogelijkheden? Stuur dan een mail aan Lina Fuhrmann, projectcoördinator Stem & Luister: lina@genetic-choir.org

 
 

'Ik moest eerst een drempel over, maar uiteindelijk merkte ik dat je met deze methodiek in de belevingswereld van de bewoners kan komen. Dit geeft een bijzonder effect aan jezelf omdat je op deze manier echt contact kan maken. Ook met iemand die heel ver weg is, en die dan een beetje dichter bij komt. De begeleiding vind ik erg prettig en professioneel.'
Ineke Hofer, deelnemer vrijwilligers workshop en HR adviseur

 
 

e-book Stem&Luister methode
een boek met verhalen en informatie over de door ons ontwikkelde werkwijze voor mensen met dementie
 
Bestel het e-book en ontvang het als pdf via e-mail.
 
bestel de nederlandse versie   bestel de engelse versie

 
 

ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2024 - GENETIC CHOIR INTRO WORKSHOP
10:00 - 13:30 / 20,- (gratis voor Stem&Luister zangers) / Amsterdam
 
Deze workshop werkt goed als een kennismaking met Genetic Choir zingen of om weer eens op te frissen. Iedereen kan meedoen!

Hierna besluit je als zanger bijvoorbeeld verdiepende weekend workshops te doen of de vrijdagochtend trainingen.

Als je van plan bent vrijwilliger te worden in het Stem&Luister project dan is deze workshop gratis voor je.


INSCHRIJVEN


 
 

ZATERDAG 28 SEPTEMBER 2024 - GENETIC CHOIR INTRO WORKSHOP
10:00 - 13:30 / 20,- (gratis voor Stem&Luister zangers) / Amsterdam
 
Deze workshop werkt goed als een kennismaking met Genetic Choir zingen of om weer eens op te frissen. Iedereen kan meedoen!

Hierna besluit je als zanger bijvoorbeeld verdiepende weekend workshops te doen of de vrijdagochtend trainingen.

Als je van plan bent vrijwilliger te worden in het Stem&Luister project dan is deze workshop gratis voor je.


INSCHRIJVEN


 
 

ZATERDAG 5 OKTOBER 2024 - GENETIC CHOIR INTRO WORKSHOP
10:00 - 13:00 / 20,- (gratis voor Stem&Luister zangers) / Amsterdam
 
Deze workshop werkt goed als een kennismaking met Genetic Choir zingen of om weer eens op te frissen. Iedereen kan meedoen!

Hierna besluit je als zanger bijvoorbeeld verdiepende weekend workshops te doen of de vrijdagochtend trainingen.

Als je van plan bent vrijwilliger te worden in het Stem&Luister project dan is deze workshop gratis voor je.


INSCHRIJVEN


 
 

Stem&Luister wordt en werd gesteund door onderstaande fondsen en organisaties, waarvoor veel dank!

 
ARTISTIEKE EN ZAKELIJKE LEIDING: Thomas Johannsen / PROJECTCOÖRDINATIE: Geeske Coebergh en Lina Fuhrmann / METHODOLOGIE & EN DAGELIJKSE LEIDING: Chandana Sarma, Kristien Sonnevijlle, Geeske Coebergh en Thomas Johannsen / GENETIC CHOIR ZANGERS EN SESSIE LEIDERS sinds de pilot in 2016: Yankı Bıçakçı, Geeske Coebergh, Monica Coronado, Esmeralda Detmers, Martine van Ditzhuyzen, Miyuki Inoue, Thomas Johannsen, Lily van Leeuwen, Dido Mirck, Moira Mirck, Ilyas Nadjafi, Marjolijn Roeleveld, Chandana Sarma, Tanaquil Schuttel, Yinske Silva en Kristien Sonnevijlle.
EXTERNE OBSERVATIES en EVALUATIES: Marjolein Gysels / WEBSITE: Yvo Zijlstra en Marcel Langenberg / PR: Ronnie Kroes / FOTOS: Nellie de Boer


 
 
 
funding partners Stem&Luister project