home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
 agenda
 
Stem & Luister / Huis van Lied en Geluid
Het is een kunst om op betekenisvolle manier tijd met elkaar door te brengen als de grip op woorden vervaagd. Het Genetic Choir gebruikt zijn fascinatie voor de menselijke stem om mensen in de langdurige zorg dichter bij elkaar te brengen.


 
 


De stem kan het hart raken, komt dichterbij dan taal alleen. Als je aandachtig luistert en je stem laat spelen kun je via de meest vreemde klanken verbinding maken.

Mensen met dementie, of bijvoorbeeld afasie, hebben vaak moeite zich met woorden te uiten. Voor familie en verzorgers kan het frustrerend zijn om tot een zinvol contact met hen te komen. Gedurende het Huis van Lied en Geluid project ontwikkelde het Genetic Choir zijn speelse en artistieke benadering van de stem tot een methode die schijnbaar gesloten deuren kan openen: Stem & Luister.

In iedereen leeft klank en muziek, dat is het uitgangspunt om tot betekenisvol contact te komen.


Met Stem & Luister willen wij bewoners en cliënten van zorginstellingen, hun familie, vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen dichter bij elkaar brengen met behulp van luisteren, stemtraining en improvisatie. Met speelse creativiteit dragen we zo bij aan een nieuwe cultuur van luisteren en interactie in de zorg. 

Het idee startte in 2016 met een pilot en is inmiddels uitgegroeid tot een langdurig project in het Flevohuis in Amsterdam. Het Genetic Choir bezoekt wekelijks de gesloten afdelingen waar mensen met dementie wonen. Met geluid, klanken en melodieën zoeken de zangers naar werkelijke interactie met de bewoners. Zo ontwikkelen zangers, bewoners, vrijwilligers, familieleden en zorgverleners gezamenlijk deze nieuwe methode.

Ben je geïnteresseerd in deze contactrijke, speelse methodiek? Wij staan open voor

Vrijwilligers/zangers die in deze aanpak opgeleid willen worden en het komende jaar zij aan zij willen werken met de Genetic Choir zangers in het Flevohuis.

Mantelzorgers die deze vorm van interactie en contact maken willen leren kennen voor het contact met hun familielid.

Zorgorganisaties die in deze aanpak geïnteresseerd zijn voor hun eigen bewoners en zorgenden.

Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar Geeske Coebergh, de coördinator van het project: geeske@genetic-choir.org

En kijk alvast in de agenda of er een gratis kennismakingsworskhop is gepland binnenkort!

Bekijk ook onderstaande video voor een impressie, of lees dit boeiende artikel over het project.ZATERDAG 22 JANUARI 2022 - GRATIS INTRO WORKSHOP STEM & LUISTER IN HET FLEVOHUIS
10:00 - 12:30 / gratis - wel reserveren! / Flevopoortzaal in de Flevopoort / Kramatplantsoen 101 h, AmsterdamZATERDAG 29 JANUARI 2022 - GRATIS INTRO WORKSHOP STEM & LUISTER IN HET FLEVOHUIS
10:00 - 12:30 / gratis - wel reserveren! / Flevopoortzaal in de Flevopoort / Kramatplantsoen 101 h, Amsterdam 
 

  
Je zag dat er iets gebeurde voorbij het echt grijpbare, puur door de sfeer en de zang. De bewoner die ik anders altijd ineengedoken zie zitten en waar ik veel moeite moet doen haar fysiek tot iets te bewegen, richtte zich als het ware van binnenuit op, was opeens wakker en aanwezig.”

Jacqueline Hirschfeld, fysiotherapeut


Dat betekenisvol contact waar jullie voor staan, dat veroorzaak je ook door dat het niet begint met heel veel spullen, decor, instrumenten, luidsprekers, maar het is gewoon simpel, jullie komen binnen als jezelf, het begint vanuit de stilte, vanuit dat wat er is. Je haalt de bewoners op daar waar ze zijn.”
 
Lina Fuhrmann, dans- en fysiotherapeut


"Ik moest eerst een drempel over, maar uiteindelijk merkte ik dat je met deze methodiek in de belevingswereld van de bewoners kan komen. Dit geeft een bijzonder effect aan jezelf omdat je op deze manier echt contact kan maken. Ook met iemand die heel ver weg is, en die dan een beetje dichter bij komt. De begeleiding vind ik erg prettig en professioneel"
 
Ineke Hofer, deelnemer vrijwilligers workshop en HR adviseur

 
---

 
Huis van Lied en Geluid 2019-2021

wordt financieel gesteund door
 
Dioraphte, FNO - Klein Geluk, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, Prins Bernhard Cultuurfonds, R.C. het Maagdenhuis, stichting Brentano, het Theresia Spijker Fonds, Gravin van Bylandt stichting


--


...de foto hieronder is een pre-corona impressie van het project. Op dit moment zingen wij met mondkapjes en onder corona regels, maar ook zo ontstaan elke week weer mooie momenten van contact!

 
 
Huis van Lied en Geluid in een woonkamer van het Flevohuis