home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
 
Huis van Lied en Geluid
Vanaf januari 2020 gaat het Genetic Choir in het Flevohuis Amsterdam zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie inzetten om te werken in de context van de zorg voor mensen met dementie. Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door middel van stemtraining en improvisatie.


 
 


Vooral bij mensen van wie de verbale vaardigheden zijn veranderd of verminderd, worstelen medewerkers in de gezondheidszorg en familie vaak om persoonlijk en zinvol contact te onderhouden. De open benadering van de stem en het luisteren die het Genetic Choir heeft ontwikkeld, biedt een frisse benadering van deze interacties.

De stem kan het hart raken buiten verbale vermogens en als je aandachtig luistert, kunnen zelfs gestoorde vocalisaties de basis zijn van intiem contact.

Het idee van het project is niet alleen om bewoners en personeel gelukkiger te maken, maar om gezinsparticipatie in de zorg voor ouderen te bevorderen door hen uit te nodigen om op een nieuwe en speelse manier contact te maken.

We verzamelen een groep vrijwilligers die op deze manier samen met zangers van het Genetic Choir willen werken en die geïnteresseerd zijn om getraind te worden om deze aanpak verder te brengen in de context van Nederlandse zorginstellingen.

Als u geïnteresseerd bent, stuur ons dan een e-mail via hvlg@genetic-choir.org 
 

  
ACHTERGRONDINFORMATIE

In het voorjaar van 2016 is het Genetic Choir gestart met een pilot van een nieuw project, waarbij zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie wordt gebruikt om te werken in de context van zorginstellingen: Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door stemtraining en improvisatie.
    
Het audiogeheugen van mensen met geluiden en muziek (bijvoorbeeld favoriete liedjes uit hun jeugd) speelt een steeds belangrijkere rol naarmate ze ouder worden, en muziek - zelfs fragmenten van een melodie - kan sterke emoties en herinneringen oproepen.
  
Pilotprojecten zijn uitgevoerd in het Sarphatihuis en het Flevohuis in Amsterdam.

Vanaf januari 2020 zal het Genetic Choir anderhalf jaar actief zijn in het Flevohuis en wekelijks met de bewoners werken.

Het Huis van Lied en Geluid project 2019-2021
wordt financieel gesteund door

FNO - Klein Geluk, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, R.C. het Maadgenhuis, Brentanofonds, het Theresa Spijker Fonds, Gravin van Bylandt stichting & Dioraphte