home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
 
Huis van Lied en Geluid
Sinds januari 2020 zet het Genetic Choir in het Flevohuis Amsterdam zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie in om te werken in de context van de zorg voor mensen met dementie. Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door middel van de stem en een nieuwe manier van luisteren.


 
 


Met het Huis van Lied & Geluid helpt het Genetic Choir om betekenisvol contact te maken met mensen die onbereikbaar lijken, bijvoorbeeld mensen met dementie.

Vooral bij mensen van wie de verbale vaardigheden zijn veranderd of verminderd, worstelen familie en zorgmedewerkers vaak om persoonlijk en zinvol contact te onderhouden. De open benadering van de stem en het luisteren die het Genetic Choir heeft ontwikkeld, biedt een frisse benadering van deze interacties.

De stem kan het hart raken buiten verbale vermogens en als je aandachtig luistert, kunnen zelfs gestoorde vocalisaties de basis zijn van intiem contact.

Gedurende het project werken Genetic Choir zangers op de afdelingen in het verpleeghuis met de bewoners op wekelijkse basis. Daarnaast trainen de zangers geïnteresseerde mantelzorgers en vrijwilligers die in regelmatige workshops zich willen bekwamen in deze methode en begeleiden ze in het directe contact.

Bekijk de video beneden voor een impressie of lees het introductie artikel dat onlangs over het project verscheen.

Als u geïnteresseerd bent om mee te doen, stuur dan een e-mail aan projectcooridinator Geeske Coebergh: hvlg@genetic-choir.org 
 

  
ACHTERGRONDINFORMATIE

In het voorjaar van 2016 is het Genetic Choir gestart met een pilot van een nieuw project, waarbij zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie wordt gebruikt om te werken in de context van zorginstellingen: Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door stemtraining en improvisatie.
    
Het audiogeheugen van mensen met geluiden en muziek (bijvoorbeeld favoriete liedjes uit hun jeugd) speelt een steeds belangrijkere rol naarmate ze ouder worden, en muziek - zelfs fragmenten van een melodie - kan sterke emoties en herinneringen oproepen.
  
Pilotprojecten zijn uitgevoerd in het Sarphatihuis en het Flevohuis in Amsterdam.

Vanaf januari 2020 zal het Genetic Choir anderhalf jaar actief zijn in het Flevohuis en wekelijks met de bewoners werken.

Het Huis van Lied en Geluid project 2019-2021
wordt financieel gesteund door

FNO - Klein Geluk, RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo, R.C. het Maadgenhuis, stichting Brentano, het Theresia Spijker Fonds, Gravin van Bylandt stichting & Dioraphte