home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
Genetic Choir
 
improvisatie en zwerm intelligentie

Welkom op onze website. Kijk gerust verder...
 


(NON)CORPUS TRILOGIE: Overal in de wereld is het de stem die verbindt. We spreken, zingen, luisteren en brengen elkaar in beweging met de trillingen van onze stem. Wat raakt ons in de stem? Wat raakt de stem aan?

Op 22 en 28 december 2019 ging (Non)Corpus: God in premiere in de historische Dominicuskerk in Amsterdam, na een half jaar onderzoek en samenwerking van het Genetic Choir met Pakhuis de Zwijger, de Fatih Moskee en de Dominicuskerk zelf. Dit eerste deel van de geplande (Non)Corpus concert trilogie gaat over luisteren en zingen in de context van religie en secularisatie: Wanneer raakt de stem iets aan waar we geen woorden voor hebben? Hoe wordt dit bijvoorbeeld ervaren door een gelovige moslim, een gelovige christen of juist door een niet-gelovige muziekliefhebber?

Bekijk verder beneden de film expressie van het concert. Ook kan je op ons blog de optredens/interviews terughoren die we in de kerstperiode op NOS Radio 1 en NPO Radio 4 mochten geven. In het Duitse magazine van improvisatie muziek (IMPROFIL) verscheen een Engelstalig achtergrond artikel van Thomas Johannsen, artistiek leider van het project. Lees het artikel hier.  
 
Stil nu - 3 & 4 oktober 2020
natuur, improvisatie, solo

Passend bij deze bijzondere tijden organiseren Atelier de Waal (Anet van de Elzen) en Thomas Johannsen een Genetic Choir workshop op Texel!

In de vergezichten op het eiland en omringd door de natuur wordt de beleving van het lichaam en de stem heel anders dan wanneer we in de stad zijn. De tijd lijkt ook anders te worden ondergaan. En het is er stil, op wel duizend manieren. De wind en de vogels zijn aanwezig met hun geluiden, en op sommige momenten is het opeens écht helemaal stil. Uit stilte ontstaat mogelijkheid en ruimte. En dan de stem.

Bij de workshop worden alle RIVM maatregelen in acht genomen.

Klik beneden voor meer info. Heb je vragen, of wil je je direct aanmelden? Mail dan Anet van de Elzen via atelierdewaal@gmail.com

foto: Milda Lomaniené, De Hors, Texel 2015

lees meer
'Wow... Over muziek moet je misschien helemaal niet praten, ik voel de trilling in mijn hart!'
journalist Naeeda Aurangzeb - after listening to a live performed fragment of (Non)Corpus: God, in the mobile studio of NOS Radio 1


'Ik kende jullie techniek, muziek, stemmen helemaal niet. Het was een fantastische, wonderbaarlijke ervaring. Ik was echt geraakt. Het eerste deel heeft me tot huilen gebracht, ik moest mijn best doen om stil te blijven.'
audience feedback via questionnaire after the premiere of (Non)Corpus: God


HUIS VAN LIED EN GELUID
dementie, luisteren en stem
Sinds januari 2020 zet het Genetic Choir in het Flevohuis Amsterdam zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie in om te werken in de context van de zorg voor mensen met dementie. Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door middel van stemtraining en improvisatie.

Vooral bij mensen van wie de verbale vaardigheden zijn veranderd of verminderd, worstelen medewerkers in de gezondheidszorg en familie vaak om persoonlijk en zinvol contact te onderhouden. De open benadering van de stem en het luisteren die het Genetic Choir heeft ontwikkeld, biedt een frisse benadering van deze interacties.

We verzamelen een groep vrijwilligers die op deze manier samen met zangers van het Genetic Choir willen werken en die geïnteresseerd zouden zijn om getraind te worden om deze aanpak verder te brengen in de context van Nederlandse zorginstellingen.

Na een gedwongen pauze van enkele maanden vanwege covid-19 zijn we op dit moment het project in het Flevohuis weer aan het hervatten!

De eerstvolgende kennismakingsworkshop voor vrijwilligers is gepland voor 25 augustus 2020, en er komt nog een mogelijkheid om in te stromen als vrijwiliiger aan het einde van dit jaar.

Als u geïnteresseerd bent, stuur dan een e-mail aan projectcooridinator Geeske Coebergh via hvlg@genetic-choir.org

MEER INFO
'Using principles of self-organisation and swarm intelligence, the Genetic Choir is a musical organism.'


LOOP-COPY-MUTATE: BALL GAMES
Genetic Choir en Robert van Heumen op NOVEMBER MUSIC 2019

In het project Loop-Copy-Mutate duelleert het Genetic Choir met alledaagse stadsklanken en betrekt het publiek in het selecteren en muteren van de geluiden. In 2017 transformeerde het zangers ensemble al, in samenwerking met Stelios Manousakis en Robert van Heumen, de geluiden van het Centraal Station van Amsterdam tot geheel onverwachte instant composities.

Voor November Music 2019 ontwikkelde het Genetic Choir een nieuwe invalshoek voor Loop-Copy-Mutate, namelijk sportgeluiden. In basketbalstad ’s-Hertogenbosch gingen we in zee met lokale basketballers en schiepen nieuwe muziek van de geluiden en structuren van het basketbalspel. Basketbal blijkt een sport met intense geluiden en fascinerende dynamiek. Een ideaal uitgangspunt voor Loop-Copy-Mutate: Ball Games - 8 en 9 november 2019 in Babel, Den Bosch.

lees meer
'Wat ik het mooiste vond vanavond, dat was het Genetisch Koor. Sommige geluiden... Ik moest er soms verschrikkelijk om lachen, maar het deed je ook wel wat. Ik kreeg ontzettende zin om te vliegen!'
Midas Dekkers, biologist/writer, on hearing Genetic Choir's Insect Concert


CHURCH SONGS FOR THE 21ST CENTURY - the CD
‘From writings of the Church fathers and other reports, it is unequivocally clear that the rites of worship of the early Christians were marked by a religious ecstasy that manifested itself in unhampered, purely emotional, spontaneous expression. From the earliest time onward there is copious documentary evidence of the extensive part played by improvisation throughout the development of all church music. (taken from Derek Bailey: Improvisation, its nature and practice in music (1992, p29)

What intrigues us about the church as a place - next to the beautiful acoustics - is the thing that it is used for: people coming together for something other/higher than themselves. While most of the singers in our ensemble are not (or no longer) strongly linked to Christian religion, we all understand and value the creation of moments where it is not the individual, nor the group as an entity, but a third thing which emerges as the centre of our attention.

On the basis of these thoughts, we instantly composed and recorded an album in the White Church of Holysloot in 2015, during a two-day session. We chose the most remarkable recordings, gave them titels and put them on CD. You can still order this album via our wordpress blog.

lees meer
'Based on the principles of copying, mutation and intuitive choice, the idea is to become, as singers, agents of musical information that you receive and pass on'
THOMAS JOHANNSEN - GENETIC CHOIR