home | blog | projecten | workshops | agenda | over ons | info@genetic-choir.org  
 
     ENGLISH > 

  nieuws
Genetic Choir
 
improvisatie en zwerm intelligentie

Welkom op onze website. Bekijk hieronder onze recente en aankomende projecten. Of verken onze wereld van instant gecomponeerde muziek met behulp van het menu boven.
 


(NON)CORPUS: GOD

Op 22 en 28 december 2019 ging (Non)Corpus: God in premiere in de historische Dominicuskerk in Amsterdam, na een half jaar onderzoek en samenwerking van het Genetic Choir met Pakhuis de Zwijger, de Fatih Moskee, de Blauwe Moskee en de gemeenschap van de Dominicuskerk zelf.

Binnenkort kunt u hier een film impressie verwachten van deze bijzondere concerten. Hieronder de trailer van de voorstelling, gebaseerd op beelden van onze try-out & gesprekken in Pakhuis de Zwijger.

Op het Genetic Choir blog zijn ook foto's te vinden en interviews over het project die live zijn uitgezonden op NOS Radio 1 en NPO Radio 4. In het Duitse magazine van improvisatie muziek (IMPROFIL) verscheen een Engelstalig achtergrond artikel van Thomas Johannsen, artistiek leider van het project. Lees het artikel hier.  
 
HUIS VAN LIED EN GELUID
dementie, luisteren en stem
Vanaf januari 2020 zal het Genetic Choir in het Flevohuis Amsterdam zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie inzetten om te werken in de context van de zorg voor mensen met dementie. Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door middel van stemtraining en improvisatie.

Vooral bij mensen van wie de verbale vaardigheden zijn veranderd of verminderd, worstelen medewerkers in de gezondheidszorg en familie vaak om persoonlijk en zinvol contact te onderhouden. De open benadering van de stem en het luisteren die het Genetic Choir heeft ontwikkeld, biedt een frisse benadering van deze interacties.

We verzamelen een groep vrijwilligers die op deze manier samen met zangers van het Genetic Choir willen werken en die geïnteresseerd zouden zijn om getraind te worden om deze aanpak verder te brengen in de context van Nederlandse zorginstellingen.

Een tweede kennismakingsworkshop voor vrijwilligers is gepland voor 13 januari 2020.

Als u geïnteresseerd bent, stuur ons dan een e-mail via hvlg@genetic-choir.org

'Using principles of self-organisation and swarm intelligence, the Genetic Choir is a musical organism.'


LOOP-COPY-MUTATE: BALL GAMES
Genetic Choir en Robert van Heumen op NOVEMBER MUSIC 2019

In het project Loop-Copy-Mutate duelleert het Genetic Choir met alledaagse stadsklanken en betrekt het publiek in het selecteren en muteren van de geluiden. In 2017 transformeerde het zangers ensemble al, in samenwerking met Stelios Manousakis en Robert van Heumen, de geluiden van het Centraal Station van Amsterdam tot geheel onverwachte instant composities.

Voor November Music 2019 ontwikkelt het Genetic Choir een nieuwe invalshoek voor Loop-Copy-Mutate, namelijk sportgeluiden. In basketbalstad ’s-Hertogenbosch gaat het ensemble in zee met basketbalclub Black Eagles. Geen sport waarbij het geluid zo intens is als basketbal. Een ideaal uitgangspunt voor Loop-Copy-Mutate: Ball Games: 8 en 9 november in Babel, Den Bosch.

lees meer
Melody Makers workshop
weekend workshop 18+19 January 2019
Melodies are the storytellers of music. In this Genetic Choir weekend workshop, we look at how we use melodies in improvisation singing. Voice work and rhythm will feature along the way, but the focus is on weaving melodies and story. How do you go about it, as an improvisation singer? How do you make it personal and how does ‘meaning’ evolve in the music?

Read more

TICKETS


'Wat ik het mooiste vond vanavond, dat was het Genetisch Koor. Sommige geluiden... Ik moest er soms verschrikkelijk om lachen, maar het deed je ook wel wat. Ik kreeg ontzettende zin om te vliegen!'
Midas Dekkers, biologist/writer, on hearing Genetic Choir's Insect Concert


CHURCH SONGS FOR THE 21ST CENTURY - the CD
‘From writings of the Church fathers and other reports, it is unequivocally clear that the rites of worship of the early Christians were marked by a religious ecstasy that manifested itself in unhampered, purely emotional, spontaneous expression. From the earliest time onward there is copious documentary evidence of the extensive part played by improvisation throughout the development of all church music. (taken from Derek Bailey: Improvisation, its nature and practice in music (1992, p29)

What intrigues us about the church as a place - next to the beautiful acoustics - is the thing that it is used for: people coming together for something other/higher than themselves. While most of the singers in our ensemble are not (or no longer) strongly linked to Christian religion, we all understand and value the creation of moments where it is not the individual, nor the group as an entity, but a third thing which emerges as the centre of our attention.

On the basis of these thoughts, we instantly composed and recorded an album in the White Church of Holysloot in 2015, during a two-day session. We chose the most remarkable recordings, gave them titels and put them on CD. You can still order this album via our wordpress blog.

lees meer
'Based on the principles of copying, mutation and intuitive choice, the idea is to become, as singers, agents of musical information that you receive and pass on'
THOMAS JOHANNSEN - GENETIC CHOIR