DE VERBINDENDE EN ONGRIJPBARE ERVARING VAN DE STEM

Overal in de wereld is het de stem die verbindt. We spreken, zingen, luisteren en brengen elkaar in beweging met de trillingen van onze stem. Wat raakt ons in de stem? Wat raakt de stem aan?

TRY-OUT & TALKS: 20 NOVEMBER 2019, PAKHUIS DE ZWIJGER, AMSTERDAM
CONCERTEN 22+28 DECEMBER 2019, DOMINICUSKERK, AMSTERDAM
RESERVEER STOEL/TICKETS:
Wo 20 november | Zo 22 december | Za 28 december


LEES MEER >   ENGLISH 

 

DE VERBINDENDE EN ONGRIJPBARE ERVARING VAN DE STEM
Genetic Choir viert met de drieluik (Non)Corpus de menselijke stem als verbindend element en laat mensen met andere oren luisteren dan ze gewend zijn.

Wanneer raakt de stem iets aan waar we geen woorden voor hebben? Hoe wordt dit bijvoorbeeld ervaren door een gelovige moslim, een gelovige christen of door een niet-gelovige muziekliefhebber?

Het (Non)Corpus project is juni jongstleden gestart met een reeks doe- en denk-ontmoetingen. In samenwerking met moskeeën, kerken en Pakhuis de Zwijger vinden er bijeenkomsten, workshops en gesprekken plaats rond de ongrijpbare kwaliteit van de stem.


 

Try out & Talks @ Pakhuis de Zwijger
Op woensdag 20 november 2019 is in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, als onderdeel van de serie Urban Religion #2, een try-out van (Non)Corpus: God.

Het publiek wordt in aparte groepen meegenomen in de denkbeelden van één spreker, vanuit respectievelijk islamitisch, christelijk en seculier perspectief en ervaart vervolgens hetzelfde concert samen. Na afloop is er een podiumgesprek met alle aanwezigen.

De toegang is gratis [vrijwillige bijdrage].
Reserveren is gewenst > Pakhuis de Zwijger


Concerten Dominicuskerk
(Non)Corpus: God wordt op 22 & 28 december 2019 bekroond met een tweetal avondvullende concerten in de Dominicuskerk.

(Non)Corpus: God is elke avond een onderdompelende ervaring van klank en licht. Het publiek wordt hierbij actief meegenomen en kan per avond kiezen voor een andere 'route' door het concert. Bevlogen sprekers geven een inleiding vanuit hun achtergrond over de 'beste' manier van luisteren. Speciale gasten zijn de impro-jazz musicus Ab Baars en de jonge Afghaanse zanger Ilyas Nadjafi.

De kaartverkoop is inmiddels gestart.
Gezien het beperkt aantal plaatsen is het raadzaam om nu al te reserveren
Zondag 22 december > tickets
Zaterdag 28 december > tickets


Feedback
Voorafgaand aan de concerten op 22 & 28 december 2019 in de Dominicuskerk staan er, naast de try-out in Pakhuis de Zwijger op 20 november 2019, nog een 3-tal bijeenkomsten gepland waar u ook van harte welkom bent om na afloop samen met ons van gedachten te wisselen en feedback te geven op het werkproces.

Data
Vrijdag 15 november – bijeenkomst stem luisteronderzoek,19:00-22:00, Dominicuskerk
Zondag 17 november – kerkdienst 11:00-12:30, nagesprek 12:30-14:00, Dominicuskerk
Zondag 15 december – kerkdienst 11:00-12:30, nagesprek 12:30-14:00, Dominicuskerk

Ge─źnteresseerd? Stuurt u ons mail.

  

'Using principles of self-organisation and swarm intelligence, the Genetic Choir is a musical organism.'


Genetic Choir speelt op November Music 2019 !
LOOP-COPY-MUTATE: BALL GAMES
In het project Loop-Copy-Mutate duelleert het Genetic Choir met alledaagse stadsklanken en betrekt het publiek in het selecteren en muteren van de geluiden. In 2017 transformeerde het zangers ensemble al, in samenwerking met Stelios Manousakis en Robert van Heumen, de geluiden van het Centraal Station van Amsterdam tot geheel onverwachte instant composities. Voor November Music 2019 ontwikkelt het Genetic Choir een nieuwe invalshoek voor Loop-Copy-Mutate, namelijk sportgeluiden. In basketbalstad 's-Hertogenbosch gaat het ensemble in zee met basketbalclub Black Eagles. Geen sport waarbij het geluid zo intens is als basketbal. Een ideaal uitgangspunt voor Loop-Copy-Mutate: Ball Games.

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november doet het Genetic Choir de deuren open van zijn klanklaboratorium en laat het publiek én de basketballers mede de muziek bepalen die er ontstaat.

De toegang is gratis, reserveren sterk aanbevolen. Meer informatie op de website van November MusicUPCOMING WORKSHOPS
30 NOVEMBER 2019 - ONE-DAY WORKSHOP in BREDA
11:00-17:00 / 69,- euro

This workshop is for all those who find a weekend too long and a commitment for regular Friday Sessions too fixed. :-) It is also for everyone who just want to dip a toe into the vocal improvisation experience and get to know us in an easy way.

18 & 19 JANUARY 2020 - MELODY MAKERS WORKSHOP in AMSTERDAM
10:30-17:00 / 134,- euro

Melodies are the storytellers of music. Just start singing a few notes and instantly there is a feeling/atmosphere, the beginning and clear promise of a much longer story. Melodies are also playful creatures, meaning that in bigger numbers they tend to swirl around each other, being looped and copied and transposed, creating ever-new relations and mixed identities, transforming to totally different music or ending in beautiful silences. A weekend of instant composing melodies and story...

From 24 January 2019 - FRIDAY MORNING SESSIONS - spring block
10:00-12:30 / 236,-

Friday morning sessions are always a set of 8 sessions, every two weeks, to train Genetic Choir singing and voice work with a fixed group of people. There is still place for the block of sessions this spring!

More info about all this and to reserve a place on one of these workshops: click here.'Wat ik het mooiste vond vanavond, dat was het Genetisch Koor. Sommige geluiden... Ik moest er soms verschrikkelijk om lachen, maar het deed je ook wel wat. Ik kreeg ontzettende zin om te vliegen! '
Midas Dekkers, bioloog/schrijver, naar aanleiding van Genetic Choir's Insect Concert


HUIS VAN LIED EN GELUID
Vanaf januari 2020 zal het Genetic Choir in het Flevohuis Amsterdam zijn expertise in de menselijke stem en improvisatie inzetten om te werken in de context van de zorg voor mensen met dementie. Het Huis van Lied en Geluid is een participatief project, gericht op het dichter bij elkaar brengen van zorgbewoners, hun families en zorgpersoneel door middel van stemtraining en improvisatie.

Vooral bij mensen van wie de verbale vaardigheden zijn veranderd of verminderd, worstelen medewerkers in de gezondheidszorg en familie vaak om persoonlijk en zinvol contact te onderhouden. De open benadering van de stem en het luisteren die het Genetic Choir heeft ontwikkeld, biedt een frisse benadering van deze interacties.

De stem kan het hart raken buiten verbale vermogens en als je aandachtig luistert, kunnen zelfs de meest kleine klanken de basis zijn van intiem contact. Het idee van het project is niet alleen om bewoners, vrijwilligers en personeel gelukkiger te maken in hun dagelijks contact, maar om gezinsparticipatie in de zorg voor ouderen te bevorderen door mantelzorgers uit te nodigen om op een nieuwe manier contact te maken met hun familielid.

Het audiogeheugen van mensen met geluiden en muziek (bijvoorbeeld favoriete liedjes uit hun jeugd) speelt een steeds belangrijkere rol naarmate ze ouder worden, en muziek - zelfs fragmenten van een melodie - kan sterke emoties en herinneringen oproepen.

We verzamelen een groep vrijwilligers die op deze manier samen met zangers van het Genetic Choir willen werken en die geïnteresseerd zouden zijn om getraind te worden om deze aanpak verder te brengen in de context van Nederlandse zorginstellingen.

Maandag 25 & Dinsdag 26 november 2019 worden er in het Flevohuis 2 gratis workshops georganiseerd voor iedereen die graag meer wil weten en eventueel als vrijwilliger deel zou willen uitmaken van het project.

Geinteresseerd? Stuur een e-mail naar hvlg@genetic-choir.org
'Het Genetic Choir is een buitengewoon laboratorium voor het testen van relevante vragen op het snijvlak van evolutionaire muziekcreatie en psychologie, zoals hoe je muzikale intuïtie zou kunnen naboosten in een computer. '
Marcelo Gimenes, Onderzoeker (Computer Music), University of Plymouth

Genetic Choir CD \

Church Songs for the 21st Century
concert serie en CD
Spirituele muziek, wat is dat voor ons, als moderne mens en musicus? Welke rol speelt improvisatie in spirituele muziektradities en kunnen we - over de grensen van religies en levensbeschouwingen heen - wezenlijk contact met elkaar maken via de muziek?

We stelden deze vragen aan onszelf op het moment dat het Genetic Choir bezig was in de fijne akoestiek van de Witte Kerk in Holysloot een CD op te nemen. Daarna begonnen we deze vraag aan andere musici te stellen en in het bijzonder aan musici uit westerse en non-westerse spirituele tradities.
Nu is het onze eigen kleine traditie geworden: een alternatief kerstconcert in december met gastmusici in de bijzondere architectuur van de Obrechtkerk in Amsterdam. In december 2017 zal het derde concert in deze serie plaatsvinden. Binnenkort meer info hierover.

Church Songs for the 21st Century concert 2015
Church Songs for the 21st Century concert 2016

Ook kun je nog steeds de originele CD die we in Holysloot hebben opgenomen bestellen.


Genesis
from the "Church Songs for the 21st Century" CD - 2015

'Based on the principles of copying, mutation and intuitive choice, the idea is to become, as singers, agents of musical information that you receive and pass on'
Thomas Johannsen - Genetic Choir